INFERTILITATE

Infertilitatea masculina

Definitie

Infertilitatea este imposibilitatea de a concepe copii dupa cel putin un an de contact sexual neprotejat. In Romania, daca un cuplu nu poate concepe copii, investigatia medicala incepe cu femeia, aceasta fiind considerata cel mai adesea cauza infertilitatii. Dupa investigatii multiple si complexe, care tin uneori ani, se constata ca femeia este normala. Abia dupa aceea barbatul face o spermograma care arata cauza infertilitatii (ex. lipsa spermatozoizilor din sperma). Pe de alta parte, investigatiile pentru un barbat infertil sunt mult mai simple si dureaza mai putin, ceea ce conduce la un diagnostic si un tratament mai rapid al infertilitatii masculine. De aceea noi sustinem ca, in cazul infertilitatii de cuplu, barbatul trebuie sa fie primul investigat medical cu o spermograma si, in cazul in care aceasta este normala, sa se treaca la investigarea femeii.

Incidenta

In Romania, nu exista studii recente care sa arate cat este de frecventa infertilitatea in general si cea masculina in special. Studiile din lume arata ca, in 6 din 10 cupluri care nu pot avea copii, cauza (partiala sau totala) este barbatul.

Cauze

La barbati, varicocelul, obstructia cailor de eliminare a spermei, infectiile urogenitale, bolile genetice si hormonale pot afecta permanent calitatea spermei, ducand, astfel, la infertilitate.

Diagnostic

La inceput, are loc o discutie cu pacientul urmata de examenul clinic pentru diagnosticul varicocelului, epididimitei, criptorhidiei sau obstructiei testiculare. Primul test care se efectueaza in evaluarea barbatului infertil este o spermograma. O spermograma anormala este data de anumite modificari ale spermatozoizilor: numar mic (oligospermia), absenta lor completa (azoospermia), miscarea mai lenta (astenospermie) sau structura anormala (teratospermia). Pentru a gasi cauza, trebuie efectuate investigatii suplimentare: ecografie scrotala, ecografie prostatica transrectala, dozari hormonale, cultura spermei, dozarea anticorpilor antispermatici, dozarea fructozei spermatice, vasodeferentografia, teste genetice.

Tratament

Pacientii se pot prezenta cu scaderea calitatii spermei sau cu azoospermie.

1. La pacientii care se prezinta cu o scadere a calitatii spermei, pot fi prezente oligospermia, astenospemia, teratospermia sau toate acestea, oligoasthenoteratospermia. Pentru acesti pacienti, o cauza frecventa a anomaliei spermatice este varicocelul pentru care tratamentul este chirurgical. Procedura „gold standard” pentru rezolvarea chirurgicala a varicocelului este varicocelectomia microscopica subinghinala. Alte cauze sunt reprezentate de cele endocrine si infectioase care vor fi tratate medical (nechirurgical). La un numar mare de pacienti nu se gaseste o cauza a infertilitatii si, pentru acestia, nu exista un tratament medicamentos cu o eficienta ridicata. Acesti pacienti vor fi sfatuiti sa renunte la fumat, sa isi modifice dieta, sa evite supraincalzirea organelor genitale si sa aiba un contact sexual la doua zile in apropierea ovulatiei.

2. Azoospermia reprezinta absenta spermatozoizilor din sperma. Pacientii cu azoospermie pot sa produca spermatozoizi in testicule, dar acestia sa nu se elimine din cauza unei obstructii a caii de eliminare a spermei (azoospermie obstructiva) sau poate sa existe o insuficienta/absenta a productiei de spermatozoizi in testicule (azoospermie neobstructiva). In conditiile unei infectii, congenital sau chiar fara a se gasii o cauza, poate sa apara o obstructie in epididim care se poate rezolva chirurgical utilizand un microscop operator – vasoepididimostomia. Procedura „gold standard” este vasoepididimostomia prin invaginare (intususuception vasoepidydimostomy), care duce la reaparitia spermatozoizilor in sperma in peste 90% din cazuri. Azoospermia neobstructiva apare prin scaderea functiei testiculare. In cazul azoospermiei neobstructive testiculele sunt mici si apar modificari ale hormonilor in sange. Tratamentul consta in recoltarea spermatozoizilor (aceasta fiind posibil la un numar foarte redus de pacienti cu aceasta patologie), urmata de fertilizarea in vitro.