Ai o problema medicala?

Mai jos gasesti raspunsuri la probleme medicale frecvent intalnite. In cazul in care doresti mai multe informatii sau nu ai gasit un raspuns, te rugam sa ne contactezi sau sa ne trimiti un mesaj de pe pagina noastra de contact.

Ai o problema medicala?

Mai jos gasesti raspunsuri la probleme medicale frecvent intalnite. In cazul in care doresti mai multe informatii sau nu ai gasit un raspuns, te rugam sa ne contactezi sau sa ne trimiti un mesaj de pe pagina noastra de contact.

Viata sexuala este o parte normala si sanatoasa a existentei noastre. Este un mod de a ne impartasi afectiunea si tandretea, placerea si bucuria. Pentru unii viata sexuala este o parte a unei relatii de lunga durata, iar pentru altii relatiile sexuale nu implica neaparat o relatie stabila. Pe aceasta cale indiferent daca aveti sau nu o relatie de cuplu vom incearca sa va ajutam sa aveti o viata sexuala sanatoasa.

Ai o boala cu transmitere sexuala?

Dacă consideri că ai o BTS trebuie să te adresezi cât mai repede medicului. Acesta îti va indica imediat analizele de care are nevoie pentru a stabili un diagnostic în urma căruia îti va recomanda tratamentul potrivit.

De asemenea trebuie să îti anunti toti partenerii sexuali despre boală pentru a fi si ei evaluati si tratati, altfel există riscul să te reinfectezi de la unul din ei, sau ca acestia să transmită infectia mai departe.

Tratamentul trebuie urmat de ambii parteneri în acelasi timp.

Cine se poate imbolnavi?

Oricine are relatii sexuale se poate imbolnavi de ITS. Daca aveti un contact sexual neprotejat (vaginal, anal, oral) cu cineva care are o infectie, atunci o puteti lua si dvs.. Cu cat numarul partenerilor cu care aveti relatii sexuale creste, cu atat creste si riscul de a lua ITS.

Ce trebuie sa fac daca banuiesc ca sunt bolnav?

In acest caz va duceti imediat sa va consulte un medic:
– Dermato-venerolog
– Ginecolog
– Urolog
– Medic de planificare familiala
– Medic de familie

Anamneza

Pacientul este sfatuit sa fie sincer cu medicul ce il evalueaza si sa ii prezinte cat mai corect si exact antecedentele patologice, fiziologice, heredocolaterale (bolile rudelor de gradul 1, 2, 3) precum si istoricul vietii si activitatii sexuale, aceste informatii fiind utile in aprecierea existentei unor eventuali factori ce pot sa fi interferat cu fertilitatea:

  • frecventa actului sexual
  • existenta unor boli cu transmitere sexuala in antecedente
  • durata perioadei infertile si existenta unor eventuale conceptii anterioare
  • modificari ale caracterelor sexuale secundare (eventuale involutii)
  • existenta unor boli grave: cancer, infectii de tract respirator, patologii chirurgicale in sfera genitala
  • expuneri la substante toxice si radiatii
  • existenta unor eventuale alergii
  • alte probleme de fertilitate in familie.

Infectii cu transmitere sexuala?

Sunt infecti transmise de la o persoana la alta prin contact sexual. Exista foarte multe tipuri de astfel de infectii. Toate sunt transmise prin contact sexual neprotejat (fara prezervativ).

Boli venerice = infectii cu transmitere sexuala?

Amandoua inseamna infectii ce se transmit prin contact sexual. Termenul de “boli venerice” era folosit foarte des in trecut (dupa Venus, zeita iubirii). Astazi insa se prefera un termen mai adecvat: infectii cu transmitere sexuala (ITS).

Ce este special la ITS?

Cu totii contactam diferite boli infectioase intr-un moment sau altul al vietii noastre. Infectiile cu transmitere sexuala sunt si ele astfel de boli. Gravitatea evolutiei lor depinde de cat de repede le depistati si cat de devreme incepeti sa le tratati. Unele pot avea urmari grave si permanente asupra sanatatii daca sunt lasate netratate.

Trebuie sa vorbesc cu partenerul?

Da. Trebuie sa vorbiti cu partenerul de cuplu sau cu persoanele cu care ati avut contacte sexuale in perioada precedenta (pana sa va dati seama ca aveti ITS). Si ei pot fi infectati. Deci, au nevoie de un control medical si tratament cat mai repede cu putinta. E bine ca partenerii unui cuplu sa vina impreuna la clinica. Isi pot oferi reciproc sprijin afectiv si emotional. Amandoi vor urma tratamentul.

Deci nu va mai exista riscul de a se infecta unul pe celalalt. Daca nu sunteti intr-o relatie stabila este la fel de important sa va convingeti partenerul actual sa mearga la un medic. Chiar si o scrisoare anonima este mai buna decat nimic.

Sa-i spui partenerului ca ai ITS nu este usor

Va puteti simti jenat/a, speriat/a, suparat/a, ranit/a sau chiar vinovat/a. Nu exista un mod bun sau rau de a-i comunica partenerului acest lucru. Daca intre dvs. exista o buna comunicare, atunci o puteti face! E important sa tineti minte ca ITS pot fi tratate cu succes doar daca sunt depistate la timp!

Sunt protejate informatiile despre mine daca am ITS?

Toate informatiile medicale sunt confidentiale. In consecinta nu trebuie sa iti faci griji.

Cu cat reusiti sa respectati mai multe din “regulile de aur” de mai jos, cu atat veti fi mai putin expus riscului de a contacta ITS. Abstinenta va poate asigura o protectie maxima.

Daca aveti o viata sexuala incercati sa aveti:
-o relatie fidela cu un singur partener.

Daca nu:

• Limitati-va numarul de parteneri. Relatiile sexuale cu mai multe persoane inseamna un risc mai mare de a intalni pe cineva care sa aiba ITS.
• Folositi prezervativul. E singurul mijloc de a va proteja de ITS si de sarcinile nedorite (daca e folosit corect).
• Ganditi-va inainte de a avea un contact sexual si vorbiti cu partenerul de cuplu daca stiti ca aveti ITS. Este mai bine sa va abtineti daca unul din dvs. are o inflamatie, rana sau o secretie neobisnuita, pana cand aveti “unda verde” de la medic.
• Aveti grija de igiena personala, in special de igiena organelor genitale inainte si dupa contactul sexual.

Se transmite prin:

  • contact sexual vaginal, anal sau oral;
  • contact sexual cu mai multi parteneri, care la rândul lor au alti parteneri, eventual cu o BTS;
  • utilizarea acelor în comun (pentru administrarea diverselor droguri);
  • transfuzii de sânge

NU se transmite prin:

  • strângerea mâinii;
  • îmbrătisare;
  • stând de vorbă cu persoana respectivă.

• Secretii (scurgeri) neobisnuite din vagin sau din uretra (din penis). La femei exista o secretie fiziologica (normala). Ar trebui sa va ingrijorati daca secretia isi schimba culoarea, mirosul (devine chiar neplacut), consistenta, provoaca iritatii / mancarime sau e mai abundenta.
• Eruptii cutanate langa vagin, penis sau anus.
• Mancarime sau iritatie langa vagin, penis sau anus.
• Dureri sau arsuri la urinare.
• Urinare mai frecventa decat de obicei.
• Durere la contactul sexual.

Daca observati unul din semnele descrise aici, atunci trebuie sa va duceti la: o clinica de boli dermato-venerice, la un cabinet de obstetrica-ginecologie, la un cabinet de planificare familiala, dispensar, o policlinica sau la medicul de familie. Cu cat descoperiti mai repede infectia si va adresati medicului pentru tratament, cu atat va veti vindeca mai usor.

ATENTIE! PUTETI AVEA ITS FARA SEMNE!

De exemplu, 9 din 10 femei cu gonoree nu au simptome. Aceasta pentru ca unele ITS sunt latente, adica semne pot aparea dupa cateva luni de la infectare (sau chiar mai mult) sau pur si simplu nu apar (“purtator sanatos”). Persoana infectata insa poate transmite boala sau poate pastra doar complicatiile acesteia la un moment dat.

Asa ca daca aveti motive sa credeti ca v-ati infectat (chiar daca nu aveti semne) mergeti imediat la un control medical.

Va vor vedea un medic si o asistenta medicala. In conditii de confidentialitate ei pot:

• Sa depisteze daca intr-adevar aveti o ITS;
• Sa va trateze si, in cele mai multe cazuri, sa elimine problema complet;
• Sa va raspunda la toate intrebarile dumneavoastra.
• Va vor intreba ce simptome aveti, care este starea dvs. generala de sanatate, despre relatiile sexuale. Aceste intrebari ii vor ajuta sa-si dea seama despre ce ITS este vorba.
• Va vor examina zona genitala (atat la femei cat si la barbati)
• Puteti fi rugat/a sa va faceti un set de analize, care pot include:
     1. examen de urina;
     2. analiza sangelui;
     3. examen al secretiei.

Daca sunteti insarcinata spuneti asta medicului, fiindca unele tratamente pot afecta fatul. Uneori vi se cere sa veniti la mai multe consultatii. Este extrem de important sa respectati aceste intalniri si sa va duceti la toate controalele pentru a va asigura ca tratamentul a avut succes.

BOLI CU TRANSMITERE SEXUALA

Aceasta BTS este cauzata de o bacterie cu forma spiralata (spirochet) numita treponema. Este transmisa pe cale sexuala, dar uneori poate fi dobândita si prin transfuzie de sânge sau contact al pielii. Este transmisa prin contact sexual din cauza ranilor deschise, numite sancre, care se gasesc pe organele genitale, în gura si pe pielea din zona genitala, unde bacteria a penetrat pielea. Apar ca niste cosuri nedureroase, tari si rosiatice.

Sifilisul are trei stadii, iar primele doua se dezvolta foarte rapid.

  • În primul stadiu, o rana deschisa apare în zona infectata, de obicei, cervix, vagin, rect sau alta zona genitala, iar apoi se raspândeste. Primul stadiu are loc la trei saptamâni dupa contactul sexual cu o persoana infectata si simptomele (aparitia ranilor) pot aparea de la 9 la 90 de zile dupa aceea. Ranile vor disparea dupa 2-6 saptamâni, chiar si fara tratament si numai un procent mic de femei le observa, deoarece, deseori, sunt ascunse adânc în vagin.
  • Al doilea stadiu are loc oricând de la 1 saptamâna pâna la 6 luni dupa vindecarea sancrelor. Simptomele includ o eruptie, febra, dureri de gât, dureri de cap, pierderea apetitului, greata, inflamari ale ochior si caderea parului, caracteristice fiind si eruptiile pe palme si talpi. Acest stadiu poate dura de la 3 la 6luni sau chiar mai multi ani.
  • Al treilea stadiu poate aparea dupa 10-20 de ani si poate degenera în boli de inima, leziuni cerebrale, leziuni ale coloanei si orbire.

Ce este HIV ?

HIV (Virusul Imunodeficientei Umane) este un virus care afectează sistemul imunitar, ducând astfel la scăderea rezistentei organismului în fata unor boli.

Ce este SIDA ?

SIDA (Sindromul Imunodeficientei Dobândite) este boala provocată de HIV, si se manifestă prin incapacitatea sistemului imunitar de a mai lupta cu infectiile.

Cum se transmite HIV ?

O persoană poate avea mai multi ani HIV (seropozitivă), fără să aibă nici un simptom. De aceea o persoană aparent sănăstoasă poate transmite HIV altor persoane.

HIV este secretat în fluidele organismului uman:

  • secretii vaginale;
  • spermă;
  • sânge.

Se poate transmite prin:

  • contact sexual vaginal, anal sau oral;
  • orice alt contact al spermei, sângelui sau secretiilor vaginale cu gura, anusul, vaginul sau răni ori leziuni deschise (tăieturi);
  • transfuziile de sânge infectat;
  • folosirea în comun cu persoane infectate a acelor;
  • femeia seropozitivă însărcinată poate transmite HIV fătului în timpul sarcinii, la nastere, uneori prin intermediul laptelui matern.

NU se transmite prin:

  • strângere de mână ori atingere, dacă pielea nu prezintă leziuni (răni);
  • sărut;
  • utilizarea în comun cu persoana infectată a acelorasi alimente, veselă, haine sau grupuri sanitare;
  • masturbare;
  • întepături de insecte (tântari).

Gonoreea este o infectie bacteriana extrem de contagioasa care poate fi transmisa prin sex anal, vaginal sau oral. Frecventa cazurilor de gonoree este mai ridicata la adolescentele active sexual. Infectarea poate avea loc în cervix, vagin, uretra, rect sau gât.

Deoarece 80% din infectarile cu gonoree din adolescenta produc putine simptome la femei, deseori trec neobservate. O infectie a cervixului nedetectata si netratata se poate raspândi în trompele uterine si poate produce abcese în trompe si ovare.

Simptomele gonoreei, daca exista, de obicei, apar de la 2 la 10 zile dupa expunerea la bacteria cauzatoare a bolii. La femei simptomele sunt deseori usoare sau inexistente. Când apar, simptomele initiale includ o scurgere verde sau galben-verzuie din vagin sau rect si o senzatie arzatoare sau de mâncarime în timpul urinarii.

Cele mai întâlnite simptome la barbati sunt o scurgere usoara de puroi din penis si o senzatie arzatoare sau de mâncarime în timpul urinarii.

Netratata duce la infertilitate.

C4Este cauzata de o ciuperca “candida albicans” care traieste in mod normal pe piele si pe mucoase (in gura, intestine). Daca organismul este sanatos “Candida” este tinuta sub control. In conditiile in care rezistenta organismului scade, “Candida” se poate multiplica provocand infectii in zona genitala atat la femei cat si la barbati. Deci, este o infectie care nu se transmite neaparat prin contact sexual.

De exemplu, se poate declansa atunci cand: esti insarcinata, porti lenjerie de nylon sau jeans foarte stramti, iei anumite antibiotice, ai diabet. Atat femeile cat si barbatii pot avea Candidoza fara a avea vreun simptom. Daca apar, la femei semnele pot fi: – iritatie, mancarime, secretie alba vascoasa, inrosirea vulvei, durere la contactul sexual si la urinare. La barbati: – iritatie si mancarime, scurgere din uretra, durere la urinare.

Semnele pot sa dispara fara tratament. Infectiile cu Candida pot fi prevenite: evita sa porti lenjerie din nylon sau pantaloni foarte stramti care nu sunt din bumbac; la menstruatie foloseste mai degraba tampoane externe decat interne; spalarea zonei genitale din fata in spate; daca stii ca un antibiotic iti declanseaza Candida spune medicului sa-ti prescrie altceva.

Clamidiaza (Chlamydia) ste o bacterie care provoaca infectii ale zonei genitale si uneori ale ochilor si gatului. Chlamydia la barbati provoaca inflamarea uretrei (canalul prin care iese urina)

Se ia prin contact sexual (vaginal, anal, oral). Nu se ia din piscine/bazine de inot, sau de pe prosoape, scaune de WC, farfurii sau tacamuri, ori prin sarut sau imbratisare.

Chlamydia poate sa stea in corp o perioada de timp fara sa dea bataie de cap.

La femei se pot observa: secretie abundenta din vagin (pentru ca poate inflama colul uterin), durere la urinare (daca uretra e inflamata).

La barbati provoaca inflamtia uretrei: arsuri la urinare, secretie alba si tulbure din penis. Dar in cele mai multe cazuri Chlamydia nu da semne decat tarziu cand boala se agraveaza.

Chlamydia este una din bolile care lasate netratate, la femei si la barbati cauzeaza infectii grave care duc la infertilitate (sau sterilitate).

HPV este abrevierea pentru Human Papilloma Virus.

Acesta este unul dintre cele mai comune virusuri transmise pe cale sexuala. Un foarte mare procent din populatie este infectat cu HPV.

Pana acum sunt cunoscute cca 250 de tipuri de papiloma virusuri umane dar mai bine studiate sunt in jur de 80, iar dintre acestea doar 10-15 sunt implicate in patologia canceroasa a colului uterin

In categoria infectiilor cutanate date de HPV (human papilloma virus) intra: verucile vulgare, verucile plantare, verucile plane, verucile ano-genitale (condiloma acuminata), papiloamele si alte tipuri de leziuni.

Verucile sunt proliferari ale celulelor epiteliale ca rezultat al infectarii lor cu papiloma virusuri umane si de obicei sunt nedureroase (exceptie pot face cele localizate la nivel plantar (pe talpa piciorului).

Papiloma Uman este un virus comun (frecvent intalnit) care cauzeaza anormalitati ale celulelor sau tumori la nivelul pielii. HPV poate determina modificari ale tesuturilor de la nivelul membrelor superioare si inferioare, corzilor vocale, gurii si organelor genitale. Pana acum au fost identificate mai mult de 60 de tipuri de HPV, fiecare tip infectand o anumita parte a corpului.

TR1Este o infectie cauzata de un parazit ce se afla uneori in vagin si uretra. Se ia prin contact sexual cu cineva care are trichomoniaza.

ATENTIE ! Se transmite si prin lenjerie sau toalete.

Simptomele apar la un interval de timp intre patru zile si trei saptamani de la contactul sexual infectant. Pot sa apara: o scurgere (din vagin sau penis) de culoare verzui-galbuie care are un miros neplacut; iritatie si mancarime in zona vaginala. Sau poti sa nu ai nici un semn. Este foarte important sa te intorci la medic dupa tratament. Medicul trebuie sa verifice daca medicamentele pe care ti le-a prescris te-au vindecat complet. Poate ca ai nevoie de un control pentru alte boli. Este posibil sa ai mai multe boli in acelasi timp si tratamentul care vindeca o boala poate sa nu aiba efect asupra alteia.