Cancerul de prostata si disfunctia erectila

Disfunctia erectila (DE)

Disfunctia erectila consta in imposibilitatea de a obtine sau mentine o erectie suficienta pentru a avea un act sexual satisfacator. DE poate avea un efect important asupra calitatii vietii barbatului si a vietii de cuplu.

In lume, aproape 1 din 10 barbati sufera de DE. Aproximatibv 80% dintre barbatii cu DE, exista o cauza organica a bolii, cum ar fi: diabet, hipertensiune arteriala sau boli de inima, in timp ce la 20% dintre barbati, cauzele sunt de ordin psihologic: stresul, anxietatea, problemele din cuplu etc.

De cele mai multe ori, DE apare din cauza ingustarii arterelor, ducand astfel la reducerea cantitatii de sange ce patrunde in penis.

Cauze fizice

In afara de reducerea cantitatii de sange care intra in penis mai exista si alte cauze care conduc la DE

-abuzul de alcool si consumul de droguri
-mersul pe bicicleta. Cauza e presiunea pe nervii care merg la penis data de statul pe sa pe distante mai lungi de timp.
-efectul secundar al unor medicamente: antidepresivele, unele medicamente care trateaza hipertensiunea arteriala si unele diuretice.
-diabetul zaharat, care poate afecta atat vasele cat si nervii
-bolile care afecteaza nervii care merg la penis: scleroza multipla, accidentul vascular, cerebral etc
-traumatismul nervilor care merg la penis: traumatisme ale coloanei vertebrale, frctura de bazin, iradierea zonei genitale si a pelvisului etc.

DE si bolile de inima

Asa acum s-a mai spus, DE apare in 70% din cazuri din cauza ingustarii arterelor din penis, ceea ce duce la micsorarea cantitatii de sange care intra in penis. Ingustarea arterelor are loc din cauza placilor de aterom. Ateromul apare ca niste placute de grasime, pe peretele interior al arterelor. In timp, placile pot deveni mai mari, cauzand suferinta.

Factorii de risc care pot fi indepartati pentru a opri agravarea bolilor produse de aterom sunt:

-fumatul. Fumatul creste de 2 ori sansa aparitiei DE/
-hipertensiunea arteriala.
-supraponderabilitatea.
-colesterolul crescut
-sedentarismul
-dieta( e necesara o dieta bogata in fructe si legume)
-excesul de alcool.
-diabetul

Tratamentul

Tratamentul oral

Unele medicamente cresc cantitatea de sange din penis, altele nivelul unor substante din creier care trimit semnale penisului prin nervi. Dar, nicio pastila nu va reusi sa duca la aparitia erectiei daca nu esti excitat sexual.

Tratamentul injectabil

Pacientul este invatat cum sa isi injecteze un medicament la baza penisului. De obicei creste fluxul sangvin in penis si erectia apare dupa 15 minute.

Pompa cu vacuum

Penisul este introdus intr-o pompa de plastic, se trage aerul afara din tub si se face vid. Vidul atrage sangele in penis si apare erctia.

Alte tratamente

-tratarea depresiei, anxietatii, renuntarea la fumat si alcool sau tratarea anumitor boli hormonale rare.
-uneori este necesara consilierea cuplului sau terapia sexuala, mai ales daca DE are cauze psihologice.