Depistarea precoce a cancerului de prostata

Cancerul de prostata este pe locul trei in randul bolilor canceroase care afecteaza populatia de sex masculin in Romania. Prostata este o glanda sexuala masculina care inconjoara primii centimetri ai uretrei.

Afectiunile prostatei sunt de doua tipuri:
1.afectiuni inflamatorii (prostatitele acute si cronice) – sunt infectii genitourinare care afecteaza de regula barbatii tineri, sub 50 de ani;
2.afectiuni tumorale (adenomul de prostata si cancerul de prostata) – sunt afectiuni extrem de frecvente dupa vârsta de 50 de ani.

Cancerul de prostata, de obicei, nu antreneaza nici un simptom. În alte cazuri, el se traduce prin prezenta sângelui in urina si printr-o crestere anormala a numarului de mictiuni care devin dificile, pacientul trebuind sa forteze evacuarea vezicii. În fazele avansate ale bolii poate antrena: oboseala, anemie si pierdere în greutate. Cu toate ca este o boala mortala, cancerul de prostata beneficiaza de modalitati de tratament bine studiate si cu rezultate spectaculoase în ceea ce priveste supravietuirea. In primele stadii, pacientul poate beneficia de tratamente radicale ce duc la vindecarea definitiva, respectiv îndepartarea chirurgicala a prostatei sau iradierea interstitiala. Pentru stadiile avansate, tratamentele antiandrogenice ofera si rezultate la fel de remarcabile, reducând tumora si metastazele.

Datorita eficientei tratamentului în stadiile incipiente ale bolii, cercetarea medicala s-a concentrat asupra gasirii unor metode de depistare cât mai precoce a acestei boli. Acestea sunt:

Tuseul rectal (TR) Este o examinare simpla si de încredere care ajuta la detectarea modificarilor canceroase sau necanceroase ale prostatei, la barbatul trecut de 50 de ani.

Antigenul specific prostatic (PSA) Dozarea sangvina a PSA permite sa se detecteze afectiunile prostatei si este foarte util în urmarirea evolutiei acestora. Valoarea normala a PSA este de 4ng/ml. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda efectuarea unui control anual, constând în Tuseu rectal si testul PSA, la toti barbatii de peste 50 de ani. La cei care au istorie familiala de cancer de prostata, aceste controale trebuie începute la 40 de ani.

Biopsia prostatica Când PSA are valori crescute trebuie facuta biopsia prostatica pentru confirmarea diagnosticului de cancer de prostata. Aceasta consta în prelevarea unui fragment de organ si studierea sa la microscop.

Free PSA. Pentru a evita biopsiile inutile, a fost studiat si introdus un nou test numit Free PSA. Aceasta este o fractiune a PSA care are o sensibilitate mult mai crescuta. Dozarea acestui Free PSA poate exclude cancerul de prostata, chiar si când valoarea PSA este crescuta. Dozarea PSA si Free PSA necesita atât un laborator fiabil, cu posibilitati de pastrare a probelor de sânge, cât si consultul medicului urolog pentru examinarea prin TR a prostatei. Numai medicul urolog decide în functie de valoarea PSA (în urma testului de laborator) daca este necesara biopsia sau testul Free PSA.

De retinut despre cancerul de prostata!
1.Este pe locul trei în rândul bolilor canceroase, în România.
2.Apare la barbati, dupa vârsta de 50 de ani.
3.Detectat în faze precoce este tratabil în 100% din cazuri.
4.Începând cu vârsta de 50 de ani, fiecare barbat trebuie sa-si faca un control urologic anual constând din tuseu rectal si testul PSA .
5.Barbatii cu istoric familial de cancer de prostata