Prostata si problemele ei
Generalitati
Prostata este un organ musculo-glandular, de forma unei castane, care inconjoara portiunea initiala a uretrei la barbat, adica tubul prin care urina si lichidul seminal ies din corp.
Structura prostatei
Prostata se dezvolta in luna a 3-a a embrionului, iar la un adult ajunge la 3,8 cm lungime si 20-30 de g in greutate la pubertate. Glanda este compusa din 30-50 tuburi sau mici glande, a carei secretie este in jur de 1/4 de lingurita pe zi si care se varsa in uretra si in canalele de ejaculare. Tesuturile care inconjoara canalele secretoare si glanda sunt compuse din muschi cu fibre elastice si colagen, care sunt un suport si un invelis tare. Structura interna a prostatei este formata din 3 lobi.
Lobul interior, care inconjoara uretra, este cel care produce inflamatia la oamenii in varsta. El va constrange uretra producind o multitudine de simptome colective, cunoscute ca „hipertrofia benigna a prostatei (HBF)”. Lobii sau capsulele exterioare ale glandei sunt rezerva intr-o interventie chirurgicala pentru eliminarea hipertrofiei benigne a prostatei (HBF); este locul unde apare cancerul de prostata. Prostata secreta un lichid cu aspect laptos, care se varsa in portiunea prostatica a uretrei, de obicei in timpul actului sexual.
Localizarea prostatei prevesteste viitoarele probleme, ce pot apare din cauza potentialului de crestere al prostatei, care poate in mod gradat strangula uretra, provocand o multitudine de posibile probleme. Din statisticile facute, 11% din barbatii americani au fost surprinsi ca exista prostata si 57% nu cunosc simptomele unor deranjamente ale prostatei.
Afectiuni ale prostatei
Necazurile pe care le provoaca prostata pot fi clasate in 3 categorii:
1. Inflamatia glandei
2. Hipertrofia prostatei de tip benign
3. Cancerul de prostata
Stimularea indelungata a secretiei de testosteron, duce la cresterea prostatei in jurul virstei de 50 de ani. In aceasta situatie sunt 60% din barbatii de 60 de ani si 80% din barbatii de 80 de ani. Acest lucru se intampla mai des la cei din Caucaz si mai rar la cei din Orient. Africanii au mai putine probleme cu prostata decit cei din America. In concluzie rasa alba este predispusa la imbolnavirile de prostata, in comparatie cu rasa neagra. Aceasta diferenta se explica prin modul de hranire si prin activitatile fizice pe care le presteaza aceste populatii.
Tipuri de prostatita
Inflamatia prostatei sau prostatita, se imparte in 3 categorii:
1. tip 1 – este cauzata de o bacterie si se poate trata cu antibiotice. Simptomele sunt: febra, raceli, dureri in spate si cresterea frecventei urinarilor. Aceste simptome apar la forma acuta a bolii si sunt cele mai obisnuite probleme legate de prostata ale oamenilor tineri.
2. tip 2 – uneori in versiunea cronica, culturile de bacterii sunt in mod obisnuit negative, deoarece infectiile organismului cu astfel de bacterii sunt ocazionale, dar pot fi organisme similare cu bacteriile, cum sunt micoplasma sau chlamidia. Noi teste pot determina care din aceste microorganisme sunt cauza acestor probleme de prostata si tratamentul se va aplica in consecinta. Tinerii nu cred prea mult in prostata si in faptul ca ea este cheia organului de reproducere. Un stil de viata sanatos poate sa te ajute sa-ti mentii intr-o buna functionare glanda ani de zile.
3. tip 3 – este inflamatia numita prostadinia, care nu este cauzata de microorganisme. Multi urologi cred ca o viata stresanta, poate fi cauza unor tensiuni excesive in muschii pelvieni si muschii sfinterului, care intervin in procesul urinarii. In timp ce tratamentul, cel mai adesea consta in administrarea de medicamente care relaxeaza uretra sau in general muschii, exercitiile fizice sunt o optiune mult mai buna in acest sens. Exercitiile fizice te usureaza de tensiune si stres si astfel pot servi la micsorarea problemelor legate de prostata.
Hipertrofia benigna a prostatei
Hipertrofia benigna a prostatei este o boala a oamenilor in varsta? La 20 de ani in mod obisnuit prostata are marimea unei nuci. La 50 de ani ea poate fi cat un grepfruit la unii oameni. Nodulii din prostata se dezvolta de timpuriu, la 30 de ani, dar nu toti oamenii au aceste simptome. Simptomele obisnuite constau in urinare urgenta, urinare excesiva, noaptea si ezitatii in urinare. Cand sunt chinuiti de hipertrofia benigna a prostatei, multi oameni simt ca ei mai au de urinat, chiar dupa ce au urinat. S-a constatat ca oamenii castrati inainte de pubertate nu au probleme cu hipertrofia prostatei. Acest lucru ne arata ca sistemul hormonal are o implicatie importanta in problemele de prostata.
La pubertate, la barbati are loc o rabufnire a secretiilor de testosteron. Cercetarile au aratat, totusi, ca testosteronul nu este vinovat de hipertrofia prostatei. Vinovatul real este o varianta a testosteronului numita „Dihidrotestosteron”. Aceasta substanta este sintetizata in corp cu ajutorul unei enzime numita „5-alpha reductase”. Dihidrotestosteronul este de asemenea suspectat de caderea parului, respectiv de chelie. Dihidrotestosteronul nu este implicat in cresterea muchilor, asa cum este testosteronul. Testosteronul, hormonul masculin este cel mai important hormon cu caracter anabolic in corp, cel care ajuta la cresterea in masa musculara si forta. Dar spre dezavantajul culturistilor si halterofililor el trece foarte usor in dihidrotestosteron care nu mai are nici un rol in cresterea muschilor si pe deasupra creeaza si problemele de prostata amintite.
Singurul element care impiedica aceasta transformare a testosteronului in dihidrotestosteron este mineralul zinc. Iata de ce zincul asa de important pentru culturisti si nu numai pentru ei, el fiind implicat si in multe alte procese din organism. Zincul este un element vital pentru organism, asa cum de altfel este si cromul (sub forma de chromium picolinate), implicat in GTF – insulin (insulina ca factor de crestere).
Aceste minerale nu sunt doar simple suplimente, care stimuleaza cresterea in masa musculara si pierderea de grasime, de care ne putem lipsi oricand, daca le inlocuim cu alte suplimente. Ele sunt elemente vitale organismului, deoarece ele sunt implicate intr-o serie de procese din organism, practic organismul consuma zilnic din rezerele sale, obtinute din hrana, atat zincul cat si cromul. Un efort fizic foarte intens asa cum este in culturism, necesita o cantitate mai mare de zinc si crom. Daca noi nu putem furniza prin alimentatie corpului cantitatea necesara de zinc si crom se vor produce dereglari, care in timp ne vor afecta negativ starea de sanatate (un exemplu in acest sens este si inflamarea prostatei cu toate efectele ei).
Complicatii ale hipertrofiei de prostata
Hipertrofia prostatei poate fi cauza obstructiei urinare. Acest lucru poate crea probleme serioase, ca pietre si infectii la rinichi. Complicatiile unei hipertrofii ale prostatei netratate, pot fi rar fatale asa cum au fost in cazul miliardarului american Howard Hughes. El a ignorat sau nu a tratat hipertrofia prostatei multi ani si acest lucru i-a creat o epuizare a rinichilor, care au fost cauza mortii lui la 71 de ani in 1976. Ciudat „Howard Hughes Medical Institut” a jucat un rol major in perfectarea dializei rinichilor, care ar fi putut salva viata lui Hughes.
Chiar daca hipertrofia prostatei da probleme serioase, ea nu este cancer. Conditia care urmeaza este ca lobul din mijlocul prostatei sa creasca in marime pana cand va strangula uretra. Efectul este asemanator cu strangularea unui furtun cu apa. In timp ce are loc strangularea, presiunea apei in furtun va creste. Un tratament standard va micsora aceasta presiune. Acest lucru se realizeaza prin operatia numita „transuretral resection of the prostat (TURP)”. Aceasta operatie a avut o oarecare publicitate cu citiva ani in urma cand fostul presedinte SUA, Ronald Reagan a suferit o astfel de interventie chirurgicala.
Tratamentul hipertrofiei de prostata
In 1978 au fost 378000 de operatii in SUA, fiind pe locul 2 ca numar de interventii chirurgicale, dupa cele de cataracta in SUA. La virsta de 45 de ani se estimeaza ca sansele de a reusi aceasta operatie sunt cu 10-30% mai mari, decit la varsta de 70 de ani. Aceasta operatie se face cu anestezie totala sau spinala. Urologul introduce un instrument numit resectoscop in uretra. Acest instrument se termina cu un inel de sarma care prin intermediul curentului electric va arde excesul de material glandular, in timp ce exteriorul capsulei ramane intact.
Avantajul acesteia este ca mici cantitati din materialul prostatei poate fi studiat pentru a fi depistat daca este de natura canceroasa sau nu. O alta metoda de tratament a hipertrofiei prostatei implica folosirea de medicamente care blocheaza secretia de hormon masculin. Aceasta terapie descreste cu 30-40% marimea prostatei, dupa 3-4 luni de tratament. Dar, dupa ce s-a cunoscut ca dihidrotestosteronul este responsabil de cresterea excesiva a prostatei si nu testosteronul, cercetatorii au cautat un medicament care sa inhibe dihidrotestosteronul si prin aceasta micsorarea prostatei.
In iunie 1992 U.S. Food and Drug Administration a scos la vanzare un medicament numit Finasterid, cu denumirea comerciala Proscar care lucreaza la inhibarea enzimelor care transforma testosteronul in dihidrotestosteron. Studiile facute au aratat ca Proscar descreste volumul prostatei cu 20-30% si imbunatateste eliminarea urinei. Dar in unele cazuri, chiar dupa un an de tratament si tot nu inlatura suficient simptomele create de obstructia urinara. O alta metoda consta in administrarea de medicamente care largesc prostata prin relaxarea muschilor din jurul uretrei. Medicatia include Ferazesin (Hytrin) si Prozasin (Minipres). Aceste medicamente, adesea produc o usurare mult mai rapid decit Proscar si sunt si mai ieftine.
Alte opinii in tratamentul hipertrofiei prostatei sunt:
1. tratament cu ultrasunete ghidate cu laser. Metoda cere mai multe investigatii si este mult mai dureroasa.
2. tratamentul cu microunde, prin care se distruge tesut din prostata pe cale termica, in timp ce sunt racite tesuturile din apropiere.
3. balon de dilatare – este un balon care introdus in uretra o largeste.
4. incizii de prostata, care urmaresc o largire cat de cat a prostatei.
5. stents – implica implantarea unui arc in uretra, care o va largi. Se numeste Prostakach si este folosit pentru cei ce nu pot tolera interventia chirurgicala. Totusi montarea acestui arc este destul de dificila.