ESWL – tratament MODERN

TRATAMENT MODERN ESWL images
DR.Tigaran Dan

Litotripsia cu unda de soc extracorporeala (ESWL): Este cea mai des folosita metoda de indepartare a pietrelor de la rinichi. Se folosesc unde ultrasonice sau de soc create in afara corpului care sunt directionate prin piele si tesut catre pietrele din rinichi. Pietrele sunt sparte in particule fine ca nisipul si trec cu usurinta prin tractul urinar in urina. Aceasta metoda nu vatama tesuturile care inconjoara rinichiul ci doar sfarama pietrele. Tehnologia aceasta se poate aplica doar daca rinichiul functioneaza bine si daca nu exista blocaje in calea eliminarii fragmentelor de piatra rezultate.

In cazul tehnologiei mai vechi, pacientul trebui sa stea intins intr-o cada cu apa in timp ce ce transmiteau undele de soc. Astazi aparatura este mai performanta si este prevazuta cu o salteluta pe care pacientul sta comod. Aparatele folosesc raze X sau ultrasunete pentru a permite chirurgului sa localizeze cu precizie pozitia pietrei in timpul tratamentului. Pentru majoritatea procedurilor de lithotripsie cu unde de soc, anestezia nu este necesara. In majoritatea cazurilor, lithotripsie cu unde de soc se face fara internarea pacientului si fara anestezie. Perioada de convalescenta este scurta si pacientul isi poate relua activitatile normale in cateva zile. Daca piatra este mai mare de 2 cm va fi nevoie de doua astfel de sedinte.

Chiar daca litotripsia cu unde de soc este considerate a fi sigura si eficienta , pot totusi apare complicatii. Multi pacienti vor avea sange in urina cateva zile dupa interventie. Mai sunt posibile aparitia unor mici vanatai si a unui usor disconfort in zona spatelui sau abdominala. Pentru a reduce riscul complicatiilor urologii recomanda pacientilor evitarea aspirinei si a altor medicamente care afecteaza coagularea sangelui cu cateva saptamani inainte de interventie. Alte complicatii pot aparea daca fragmentele rezultate din spargerea pietrei ranesc tractul urinar. In unele cazuri urologul va introduce un tub mic ( stent ) prin vezica urinara in ureter pentru a evita riscul ranirii la eliminarea fragmentelor