Infectia HPV
HPV este abrevierea pentru Human Papilloma Virus.
Acesta este unul dintre cele mai comune virusuri transmise pe cale sexuala. Un foarte mare procent din populatie este infectat cu HPV.
Pana acum sunt cunoscute cca 250 de tipuri de papiloma virusuri umane dar mai bine studiate sunt in jur de 80, iar dintre acestea doar 10-15 sunt implicate in patologia canceroasa a colului uterin
In categoria infectiilor cutanate date de HPV (human papilloma virus) intra: verucile vulgare, verucile plantare, verucile plane, verucile ano-genitale (condiloma acuminata), papiloamele si alte tipuri de leziuni.
Verucile sunt proliferari ale celulelor epiteliale ca rezultat al infectarii lor cu papiloma virusuri umane si de obicei sunt nedureroase (exceptie pot face cele localizate la nivel plantar (pe talpa piciorului).
Papiloma Uman este un virus comun (frecvent intalnit) care cauzeaza anormalitati ale celulelor sau tumori la nivelul pielii. HPV poate determina modificari ale tesuturilor de la nivelul membrelor superioare si inferioare, corzilor vocale, gurii si organelor genitale. Pana acum au fost identificate mai mult de 60 de tipuri de HPV, fiecare tip infectand o anumita parte a corpului
Infectarea se produce prin contactul cu suprafete sau cu personae infectate si se realizeaza la nivelul zonelor cutanate (micro)traumatizate (un tegument absolut intact nu permite infectarea). Pot aparea frecvent la cei care frecventeaza piscine (favorizata de macerarea tegumentelor) sau la unele profesii (de exemplu macelari). In cazul prezentei leziunilor genitale (condiloamele acuminate) pacientii trebuie investigati suplimentar pentru excluderea altor afectiuni cu transmitere sexuala. Prezenta verucilor ano-genitale la copii trebuie investigata atent pentru excluderea unui abuz sexual.
De cand se produce infectarea si pana la exprimarea clinica (adica pana la aparitia leziunilor) pot trece intre 2-9 luni, timp in care persoana infectata desi nu are manifestari clinice poate infecta alte persoane.
Leziunile produse de HPV pot regresa spontan intr-un interval variabil de timp sau se pot inmulti (autoinoculare). Verucile “in mozaic” situate superficial pe o suprafata plantara mai intinsa sunt mai rezistente la tratament si pot avea o evolutie prelungita. De asemenea, o evolutie prelungita poate fi intalnita la persoanele imunocompromise.
Ce este virusul papiloma uman?
Virusul papiloma uman (HPV, infecţia cu papiloma virusul uman) este una dintre cele mai frecvente infecţii care se transmit pe cale sexuală.
În cele mai multe cazuri, infectarea cu HPV se produce în timpul actului sexual neprotejat. De regulă, nimerind în organismul uman, infecţia nu se manifestă în niciun fel. Din această cauză, oameni contaminaţi cu HPV, de multe ori, nu ştiu că sunt purtători ai virusului.
În cele mai multe cazuri, organismul persoanei infectate, în timp de câteva luni, elimină de la sine (fără niciun tratament) infecţia.
Mai rar, HPV “se fixează” în organismul uman şi, uneori, conduce la dezvoltarea aşa-numitor condiloame acuminate (negi mici pe pielea în zona inghinală şi în zona anală).
Unele tipuri de HPV pot provoca la femei apariţia cancerului colului uterin.
Cu toate acestea, detectarea, la o persoană, a infecţiei HPV nu înseamnă faptul că persoana suferă de cancer sau faptul ca se va dezvolta cancer.
Cum se transmite HPV?
In momentul de fata se stiu foarte putine despre cum sau cand ne putem infecta cu HPV.Transmiterea se face indeosebi prin contact sexual cu o persoana infectata. Femeile pot fi expuse infectiei cu HPV si sa nu prezinte displazie sau condiloame timp de multi ani.
Femeile si barbatii pot fi ,de asemenea, infectati cu HPV fara sa stie acest lucru, neprezentand nici un fel se semn sau simptom.
In timpul sarcinii, la gravidele cu HPV poate surveni o accentuare a infectiei, iar daca localizarea condiloamelor este preponderent la nivelul colului uterin si/sau a perineului, acet lucru poate permite transmiterea infectiei mai departe pe verticala, la nou nascut, in cazul unei nasteri normale. De aceea se impun masuri radicale de prevenire si oprire a infectiei cu HPV din timp, prin screening inainte de sarcina, vaccinare cu SILGARD, eventual tratament medicamentos si/sau chirurgical, si daca acest lucru nu este posibil, se impune nasterea pe cale inalta, prin operatie cezariana.
Cum se poate contamina cineva cu papiloma virus uman?
Virusul papiloma uman se transmite printr-un contact fizic apropiat cu o persoană infectată. De regulă, infecţia se transmite printr-un contact sexual neprotejat (vaginal, oral sau anal).
INCUBATIA -HPV poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni sau până la câţiva ani.
Virusul papiloma uman este extrem de contagios. Probabilitatea infectării în timpul unui episod de sex neprotejat cu un purtător de infecţie este de circa 75%.
Actualmente, sunt cunoscute mai mult de 100 de tipuri ale HPV, dintre care majoritatea sunt inofensive pentru om. Cu toate acestea, unele tipuri ale HPV pot provoca boli grave (inclusiv, cancerul).
Cele mai periculoase, din punctul de vedere al riscului de cancer, sunt tipurile papiloma virusului uman 16, 18, 31, 33, 45, 51, 52, 56, 58, şi 59 (viruşii cu potenţial oncogen).
La circa 90% dintre persoanele infectate cu HPV (care au negi genitali) se identifică tipurile papiloma viruşi umane 11 şi 6, cu risc cancerigen scăzut.
Simptomele şi semnele de infecţie cu HPV
În cele mai multe cazuri, infecţia cu HPV evoluează totalmente asimptomatic şi poate fi detectată doar printr-o analiză specială.
Simptome vizibile ale infecţiei se dezvoltă în cazul unui număr mic ale persoanelor infectate şi, de regulă, durează doar o perioadă scurtă de timp.
Principalul simptom al infecţiei cu papiloma virus uman este formarea aşa-numitelor condiloame acuminate.
Vizual, condiloamele acuminate se aseamănă cu verucile (negii) simple. Ele au dimensiuni mici (de la câţiva milimetri până la un centimetru), sunt de culoare roz sau de culoarea pielii, au o suprafaţă netedă sau uşor rugoasă.
De cele mai multe ori, condiloamele acuminate se formează în regiunea organelor genitale.
La bărbaţi, condiloamele acuminate (negii genitali) se pot forma pe penis şi pe scrot.
Condiloamele, de asemenea, se pot dezvolta în zona anală, în uretră, sau oriunde pe piele (de exemplu, la subsuoară, pe gât). Negii rareori se formează în gură. Câteva condiloame adiacente pot fuziona într-un singur “neg” mare.
De regulă, condiloamele acuminate sunt nedureroase. În unele cazuri, în zona condiloamelor acuminate se simte mâncărimea şi disconfortul.
În aproximativ 20% dintre cazuri, condiloamele dispar de la sine, peste câteva luni de după apariţie. Dispariţia condiloamelor nu întotdeauna indică dispariţia infecţiei cu HPV din organism. Adesea, infecţia rămâne în organismul omului pentru toată viaţa.
Deseori, organismul uman reuşeşte de la sine să înlăture infecţia. Cu toate acestea, în asemenea cazuri, persistă posibilitatea reinfectări
Unde poate creste HPV?
HPV poate creste la nivelul colului uterin – cervix (orificiul de deschidere al uterului), vagin, vulva (labii), uretra (orificiul urinar) perineu si anus.
Complicatii
1. Durerea (in special prin prezenta verucilor plantare)
2. Transformarea maligna – este demonstrata si probata experimental doar pentru unele tipuri de HPV. Poate aparea in cazul infectarii cu tipurile: 16,18,31, 33-35, 39-40, 51-60 – sunt tipuri cu risc crescut ce pot duce la aparitia unor carcinoame de col uterin sau peniene; 5 si 8 – sunt tipuri virale care se gasesc in leziunile din epidermodisplazia veruciforma (o afectiune genetica in care exista un defect al imunitatii celulare), leziuni ce se pot transforma sub influenta radiatiilor solare in carcinoame spinocelulare.
Virusul Papiloma Uman este important deoarece modificarile tesuturilor determinate de anumite tipuri de HPV se pot transforma in cancere ale organelor genitale feminine. Diagnosticarea si tratamentul adecvat ale acesor modificari pot preveni cancerele.
Ce fel de modificari tisulare determina HPV?
HPV determina doua tipuri de modificari tisulare :
– condiloame (negi, veruci)
– displazii (tesuturi precanceroase)
– cancer genital (la femeie de col, de vulva, de vagin, iar la barbat de penis)
Medicii depisteaza prezenta acestor modificari tisulare prin examinarea vulvei si vaginului si prin examenul Papanicolau (mai nou, sitemul Bethesda).
Condiloamele (negii genitali) sunt niste tumori asemanatoare negilor, localizate in aria genitala, cel mai frecvent la exteriorul vulvei. De obicei, sunt nedureroase, dar pot determina prurit (mancarimi), arsuri sau sangerari usoare. Pot fi localizate, de asemenea, in jurul uretrei sau anusului.
Cele din interiorul vaginului sau de pe cervix, de obicei, sunt plate si sunt descoperite prin intermediul examenului Papanicolau.
Prin displazie se intelege prezenta unor celule anormale la nivelul pielii. Displazia nu este similara cancerului dar de poate transforma in cancer dupa mai multi ani daca nu este tratata.
Prin tratament, displazia este vindecata, astfel ca posibilitatea transformarii in cancer dispare.
Singurul mod de a depista displazia este examenul Papanicolau sau biposia (prelevarea si examinarea unei parti de tesut), urmata de examen histopatologic.
Displazia poate fi evaluata cu ajutorul colposcopiei, dar diagnosticul final este pus prin biopsie. Este localizata cel mai frecvent la nivelul cervixului, dar poate apare, de asemenea, la nivelul vaginui si vulvei.
Investigaţiile şi analizele în scopul detectării HPV
Pentru confirmarea diagnosticului infecţiei cu papiloma virusul uman se utilizează metoda PCR (Polymerase Chain Reaction = Reacţie de Polimerizare în Lanţ) , care permite determinarea ADN-ului virusului şi stabilirea tipului exact al virusului cu care este infectat omul.
Analiza PCR în scopul detectării HPV se consideră inutilă în cazul persoanelor cu vârsta sub 30 ani, deoarece, de multe ori, la aceste persoane apar episoade tranzitorii (pe termen scurt) ale infecţiei cu HPV care nu prezintă niciun risc şi nu necesită niciun tratament.
Datorită faptului că în circa 20% dintre cazurile infecţiei cu HPV aceasta coexistă cu alte boli sexual transmisibile, medicul poate prescrie testele suplimentare în scopul posibilei depistări al acestora:, CHLAMIDIAZA,TRICHOMONIAZA,INFECTIA CU MICOPLASME UROGENITALE
Tratamentul HPV şi al condiloamelor acuminate
În prezent, nu există niciun tratament care poate elimina totalmente virusul papiloma din organismul uman. Metode moderne ale tratamentului infecţiei cu papiloma virusul uman sunt îndreptate doar înspre eliminarea condiloamelor acuminate şi a altor manifestări ale bolii.
Criocoagularea
Criocoagularea (arderea cu azotul lichid) este un tratament rapid şi eficient al condiloamelor acuminate. Procedura poate fi dureroasă şi neplăcută, dar acest fapt rareori îi preocupă pe pacienţi. Criocoagularea condiloamelor se realizează în mai multe sesiuni, timp de câteva săptămâni. Îndepărtarea deplină a condiloamelor se observă în 75-80% dintre cazurile pacienţilor care au trecut toate procedurile.
Electrocoagularea
Electrocoagularea utilizează, în scopul cauterizării şi eliminării condiloamelor, curentul electric de înaltă frecvenţă. Procedura tratamentului poate fi dureroasă şi, din această cauză, aplicarea electrocoagulării ar putea necesita utilizarea anesteziei.
Eliminarea condiloamelor acuminate printr-o intervenţie chirurgicală
Tratamentul chirurgical obişnuit al verucilor genitale include eliminarea mecanică a negilor, cu un bisturiu sau cu foarfecele, sub anestezia locală.
Tratament
Inainte de inceperea oricarui tratament trebuie sa tinem seama ca verucile se pot vindeca si spontan.
Cea mai mare rata de vindecare o prezinta pacientii tineri recent infectati.
Acizii organici in concentratii mari si foarte mari se utilizeaza pe scara larga in tratamentul infectiei cu HPV formele verucoase, de ex. Acidul salicilic – in concentratii variate intre 11-25%, singur sau asociat cu acidul lactic se foloseste pentru tratarea verucilor palmo-plantare, glutaraldehida (solutie de 10%s mai mare) sau formaldehida (solutie 3%) folosite in special pentru tratarea verucilor plantare.
Podofilina (10-25%), acidul tricloracetic (75%), podofilotaxina (0,5%), imiquimod (5% crema) se folosesc pentru tratarea verucilor ano-genitale.
Pot aparea complicatii si/sau reactii adverse in timpul si imediat dupa tratament, si de aceea tratamentul trebuie supravegheat de medic! Retinoizii – 0,05% tretinoin crema sunt indicati pentru tratarea verucilor plane faciale sau pentru verucile intinse, rezistente, la pacientii imunodeprimati.
Crioterapia consta in aplicarea locala a azotului lichid sau de zapada carbonica avand ca urmare formarea unei mici zone de degeratura controlata, in plafonul bulei formate celulele infectate fiind indepartate.
Metodele chirurgicale (electrocauterizarea, tratamentul laser: CO2, cu lumina intense pulsata, cu Argon) pot fi utilizate pentru tratarea oricarui tip de leziuni produse de HPV.
Tratamente adjuvante – de stimulare a imunitatii.
Cauterizarea cu Laser
Cauterizarea cu Laser a condiloamelor acuminate este deosebit de eficientă, fie că în cazul reapariţiei acestora în urma altor tratamente, fie că în cazul în care negii se situează în vagin sau în uretră. Procedura cauterizării cu laserul este, de regulă, puţin dureroasă şi destul de eficace.
NEGII GENITALI
Sunt excrescente mici, care apar pe piele. Sunt cauzati de un virus din grupa HPV (Human Papiloma Virus). Unele tipuri produc negii in orice regiune a corpului, iar altii numai pe organele genitale si uneori in jurul si in interiorul anusului
Acestia sunt negii genitali. Daca ai un contact sexual cu cineva care are negi genitali atunci ii poti lua si tu. Daca ai luat virusul, negii vor aparea la un interval de o saptamana sau chiar un an de la contactul infectant. Pot fi mici, plati si netezi sau mari, de culoare roz, striati. Pot sa apara izolati sau in grupuri. Pot da mancarimi si de obicei sunt nedurerosi. Adesea sunt mici sau greu de observat asa ca poti sa nici nu-i vezi. In momentul in care virusul se afla inca in organism pot provoca aparitia altor negi. Sau te poti reinfecta daca partenerul tau sau noul partener este infectat. Daca nu-i tratezi ei pot creste foarte rapid. Chiar daca au disparut du-te la un control medical. Daca esti insarcinata si vrei sa pastrezi sarcina trebuie sa-i spui medicului. Tratamentul poate afecta fatul sau poate creste riscul de avort. Se va incerca un alt tratament. S-a constatat ca femeile care au negi genitali au un risc mai mare pentru cancerul de col uterin. Testele care se fac pentru depistarea cancerului de col uterin sunt: examenul de secretie de col uterin (testul Papanicolau) si colposcopie.