INTREBARI SI RASPUNSURI

ESWL 6
Pietrele la rinichi, tratate prin litotripsie extracorporeală (ESWL), la Centrul de urologie Timisoara
”Pacientul pleacă de la noi pe picioarele lui”
Dotat cu aparatură medicală performantă şi cu o echipă de medici specialişti, Centru Medical Urologica Tim Timisoara tratează pacienţii cu pietre la rinichi şi nu numai, prin metode moderne, fără a apela la bisturiu, aceştia fiind, de asemenea, scutiţi şi de disconfortul unei internări. Una dintre aceste metode, deloc agresivă, cunoscută sub denumirea de litotripsie extracorporeală, foloseşte ultrasunete în fragmentarea calculilor renali (pietre). La Centrul Medical Urorologica Tim , pacienţii care suferă de această boala renală au posibilitatea de a se trata fără a fi supuşi unei intervenţii chirurgicale, cu ajutorul unui aparat de ultimă generaţie, cel mai recent din România, ce funcţionează cu unde sonice.
ESWL 4

INTREBARI SI RASPUNSURI

In ce constă această metodă modernă de tratament şi cum funcţionează acest aparat care face „minuni” eliminând pietrele de la rinichi fără a fi necesară intervenţia chirurgicală?
”Litotripsia extracorporeală ESWL (Litrotriţia Extracorporeală cu Unde Şoc), cunoscută în termeni populari ca şi bombardarea pietrelor de la rinichi, reprezintă dezintegrarea calculilor sub influenţa undelor şoc, generate de aparatul litotriptor. Aparatul permite fragmentarea pietrelor, atât a celor de la rinichi, cât şi cele plecate pe ureter. Undele şoc se focalizează pe pietre şi le pulverizează în fragmente mici fără să apară leziuni pe organele învecinate. După ce au fost fragmentaţi, calculii sunt eliminaţi de către pacienţi prin urină, sub formă de pulbere. Se pot sparge pietre între 3 milimetri şi 20 de milimetri. Aparatul de care dispune cabinetul nostru se numeşte MODULITH, este unul dintre cele mai performante, produs de firma elveţiană Storz Karl, şi costă aproximativ două sute de mii de euro”.

ESWL7
. Cât timp durează procedura de tratament?
”Aproximativ o jumătate de oră, după care pacienţii pot pleca de la noi pe picioarele lor. Metoda nu este una dureroasă şi se face fără anestezie. În timpul intervenţiei, pacientul poate să simtă câteva înţepături, iar după ce aceasta a fost finalizată, există posibilitatea să apară hematuria, adică urinarea cu sânge, însă pacientul nu trebuie să se sperie. Persoanele depistate cu pietre mai mari de 2 centimetri au nevoie de mai multe şedinţe cu sau fără protezare ureterală”.