Ai o problema medicala?

Mai jos gasesti raspunsuri la probleme medicale frecvent intalnite. In cazul in care doresti mai multe informatii sau nu ai gasit un raspuns, te rugam sa ne contactezi sau sa ne trimiti un mesaj de pe pagina noastra de contact.

Ai o problema medicala?

Mai jos gasesti raspunsuri la probleme medicale frecvent intalnite. In cazul in care doresti mai multe informatii sau nu ai gasit un raspuns, te rugam sa ne contactezi sau sa ne trimiti un mesaj de pe pagina noastra de contact.

Disfunctia erectila, cunoscuta in mod frecvent sub denumirea de impotenta, reprezinta incapacitatea persistenta sau recurenta de a atinge sau de a mentine o erectie suficient timp pentru a finaliza actul sexual sau o alta activitate sexuala aleasa.

Cat de raspandita este disfunctia erectila?

Aceasta este o problema comuna care afecteaza cel putin unul din zece barbati.

In mod regretabil, numai 10% dintre cei afectati primesc tratament. Numarul de barbati care sufera de o disfunctie erectila creste odata cu varsta.

 

Ce cauzeaza disfunctia erectila?

Putini barbati trec prin viata fara sa sufere esecuri ocazionale de a atinge sau de a mentine o erectie. Aceasta se intampla de obicei din cauza stresului, oboselii, anxietatii sau a consumului excesiv de alcool. Acest lucru nu este deloc ingrijorator. Totusi, ingrijorarea in legatura cu aceasta poate pregati terenul pentru o problema mult mai persistenta, din cauza „temerii de esec”. Barbatul devine atat de preocupat de esecul erectil anterior incat este incapabil sa se bucure de senzatiile de excitatie asociate cu stimularea sexuala. Aceasta la randul sau face sa scada excitatia sexuala si impiedica aparitia erectiei.

Pana acum aproximativ 20 de ani, disfunctia erectila era considerata a fi provocata aproape in intregime de factori psihologici dar acum se cunoaste faptul ca afectiunile fizice sunt la aproape 75% dintre barbatii suferinzi. Totusi, majoritatea barbatilor cu disfunctii erectile sunt afectati de o combinatie de cauze psihologice si fizice.

Cauze fizice

Barbatii a caror disfunctie erectila este de natura fizica traiesc adesea un debut gradat al esecurilor erectile care tind sa apara in toate activitatile sexuale.

Cauzele fizice ale disfunctiilor erectile includ:

•Flux sanguin deficitar spre penis, de exemplu, ca rezultat al arterelor blocate
•Drenare excesiva a sangelui din penis („scurgere venoasa”)
•Avarie sau boli care afecteaza nervii care merg spre sau dinspre penis
•Anormalitati hormonale
•Efecte secundare ale medicamentelor prescrise
•Alcoolism sau abuz de medicamente
•Diabet
•Fumat excesiv
•Valori inalte ale colesterolului
•Boli care afecteaza tesutul erectil al penisului
•Boli neurologice, atacuri
•Boli cronice grave cum ar fi insuficientele renale sau hepatice

Cauze psihologice

Disfunctia erectila cu un debut brusc la barbati care pot avea erectii in anumite circumstante dar nu si in altele sugereaza o cauza psihologica. Uneori, factorul declansator poate fi usor de identificat sub forma unui dezacord puternic cu partenerul, a faptului ca a fost intrerupt in timpul actului sexual, sau a ingrijorarii excesive la locul de munca. Cauzele psihologice ale disfunctiei erectile includ:
•Stres si anxietate la serviciu sau acasa
•Conflicte conjugale si insatisfactii (care pot aparea de asemenea si cu ejaculare prematura)
•Depresie
•Plictiseala sexuala
•Orientari sexuale nesolutionate

Ce ar trebui sa faca un barbat daca dezvolta o disfunctie erectila?

Este important de reamintit ca in ultimii cativa ani au fost inregistrate progrese majore in tratamentul disfunctiei erectile si majoritatea suferinzilor pot fi acum tratati in mod eficient.

Cateva schimbari in modul de viata sunt demne de luat in seama inainte de a apela la sfatul medicului. Acestea includ renuntatul la fumat, reducerea cantitatii de alcool consumat si incercarea de a reduce stresul si anxietatea. Daca asemenea schimbari nu rezolva problema, atunci barbatul ar trebui sa caute sprijin medical.

In prima instanta, barbatul cu disfunctie erectila ar trebui sa consulte medicul generalist. Medicii generalisti difera in functie de serviciile pe care le pot oferi barbatilor cu disfunctii erectile. Pe de o parte, exista medici care si-au infiintat propriile cabinete si sunt capabili sa ofere o gama completa de tratamente. Ceilalti nu pot trata singuri disfunctia erectila si vor recomanda pacientul unui specialist. Daca problema nu se imbunatateste, este rezonabil sa soliciti sa consulti un specialist.

Ce tratamente sunt disponibile pentru disfunctia erectila?

Terapie sexuala si/sau de cuplu

Cand factorii psihologici sau dificultatile din relatia barbatului cu partenera sa sunt considerate o cauza importanta pentru disfunctia erectila, poate fi recomandat un curs de terapie sexuala sau de cuplu. Acesta este foarte util in a ajuta cuplurile sa restabileasca o relatie cu implicatii sexuale atunci când a trecut o perioada lunga fara contact sexual datorita disfunctiei erectile. Terapia sexuala este uneori sustinuta in combinatie cu alte forme de tratament.

Tratamente medicamentoase orale

Exista in mod curent patru medicamente administrabile oral autorizate pentru tratamentul disfunctiei erectile. Trei dintre aceste tablete sunt luate cu 30 minute pana la o ora inainte de activitatea sexuala si au o eficienta diferita ca timp. Celalalt este administrat sublingual (sub limba) cu 20 minute inainte de activitatea sexuala. Toate cele patru medicamente sunt eficiente si nu cauzeaza o erectie decat daca barbatul este stimulat sexual.

Terapia intrauretrala

Aceasta este o forma eficienta de tratament fara ace. O granula mica de medicament este introdusa in uretra (tubul prin care trece urina) utilizand un aplicator disponibil special. Medicamentul este apoi absorbit prin peretele uretrei si trece in tesutul erectil provocând o erectie in 5 sau 10 minute.

Terapie de injectare intracavernoasa

Aceasta este o forma de tratament foarte eficienta. Pacientul (sau partenera) este invatat sa injecteze medicamentul direct in corpul cavernos al penisului atunci cand doreste o erectie. Erectia survine adesea in urmatoarele 15 minute dupa injectie. Procedura este usor de invatat. Sunt disponibile câteva produse diferite.

Dispozitive cu vacuum

Sunt disponibile cateva modele diferite de dispozitive de constrictie. In esenta, dispozitivul consta dintr-un cilindru de plastic conectat la o pompa, care poate fi actionata manual sau cu baterii si unul sau mai multe inele de tensiune.

Penisul este introdus in cilindru si activarea pompei reduce aerul din interiorul cilindrului creand vacuumul. Aceasta procedura are ca rezultat atragerea sangelui inspre penis, care se mareste imediat intr-un mod similar unei erectii naturale. Odata ce s-a produs o erectie adecvata, o banda de tensiune este plasata la baza penisului pentru a mentine erectia.

Vacuumul din cilindru este apoi eliberat si cilindrul este indepartat de pe penis. Este important ca inelul de tensionare sa fie de asemeni indepartat dupa 30 minute.

Tratament hormonal

Numai un numar mic de cazuri de disfunctie erectila este cauzat de anormalitati hormonale. Cea mai frecventa dereglare hormonala este un nivel redus de testosteron (hormon sexual masculin) care poate fi restabilit printr-o inlocuire adecvata a testosteronului. Nu este recomandat sa luati preparate cu testosteron decât daca investigatiile de laborator confirma deficienta.

Proteze de penis

In mod esential, acestea sunt proteze introduse chirurgical in penis. Exista doua tipuri principale: tije semi-rigide care mentin penisul intr-o stare de rigiditate tot timpul dar care ii permit sa se curbeze atunci când nu mai este nevoie de o erectie. Cel de-al doilea tip este mai sofisticat si implica inserarea unui dispozitiv hidraulic care cauzeaza rigidizarea penisului la activarea unei pompe (implantata in scrot). Deoarece implantarea protezei peniene cauzeaza distrugerea ireversibila a tesutului erectil, aceasta nu ar trebui luata in considerare decât daca s-au epuizat celelalte forme de tratament.

Tratamente chirurgicale

Putinele cazuri de disfunctie erectila care sunt cauzate de anormalitati in fluxul sangvin inspre si dinspre penis pot fi tratate chirurgical.

Ar trebui ca un barbat sa discute problema cu partenera sa?

Da. Exista vechea zicala ca „o problema impartasita este pe jumatate rezolvata” si acesta este exact cazul disfunctiei erectile.

Uneori partenerele, neintentionat, pun prea mare accent pe „performanta” barbatului. Daca barbatul are dificultati cu erectia, aceasta presiune poate cauza o disfunctie erectila.

Discutarea problemei cu partenera poate usura aceasta presiune si poate restabili normalitatea functiilor erectile. Este adesea folositor ca partenera sa insoteasca barbatul la medicul generalist si la specialist

Varsta poate fi o bariera in obtinerea tratamentului?

Inaintarea in varsta creste riscul dezvoltarii disfunctiei erectile dar atitudinea, si nu varsta, este cea mai mare bariera in tratarea afectiunii. In timp ce unii barbati mai in varsta si partenerele lor accepta pierderea functiilor erectile ca parte a procesului de imbatranire si nu doresc tratament, altii sunt nemultumiti de pierderea unei parti atât de importante a vietii lor. Acum este considerat acceptabil ca barbati si femeile sa continue o viata sexuala activa pana spre senectute si nimanui nu ar trebui sa-i fie refuzat tratamentul pentru disfunctia erectila doar pentru ca este prea in varsta. Barbati aflati la varsta de 90 de ani cauta acum tratament pentru disfunctiile erectile si in general raspund tipurilor de tratament oferite celor mai tineri.

Ce se poate intampla la clinica?

Este important de reamintit ca in ultimii cativa ani au fost inregistrate progrese majore in tratamentul disfunctiei erectile si majoritatea suferinzilor pot fi acum tratati in mod eficient.

Cateva schimbari in modul de viata sunt demne de luat in seama inainte de a apela la sfatul medicului. Acestea includ renuntatul la fumat, reducerea cantitatii de alcool consumat si incercarea de a reduce stresul si anxietatea. Daca asemenea schimbari nu rezolva problema, atunci barbatul ar trebui sa caute sprijin medical.

In prima instanta, barbatul cu disfunctie erectila ar trebui sa consulte medicul generalist. Medicii generalisti difera in functie de serviciile pe care le pot oferi barbatilor cu disfunctii erectile. Pe de o parte, exista medici care si-au infiintat propriile cabinete si sunt capabili sa ofere o gama completa de tratamente. Ceilalti nu pot trata singuri disfunctia erectila si vor recomanda pacientul unui specialist. Daca problema nu se imbunatateste, este rezonabil sa soliciti sa consulti un specialist.

Chestionarul SHIM (IIEF-5)
„Sexual Health Inventory for Men” = IIEF 5 u. chestionar validat u. 5 întrebari cu 5 posibilitati de raspuns (1 varianta admisa ca raspuns pentru fiecare întrebare) u . interpretare scor final:
¾ * 1 – 10: D.E. moderata/severa ¾ * 11 – 21: D.E. usoara ¾ * > 21: functie erectila normala
u. variante de completare:
¾ * de catre pacient ¾ * de catre medic


In ultimele 6 luni

1. Cum ati aprecia încrederea în capacitatea Dvs de a obtine si mentine o erectie?   Foarte scazuta Scazuta Moderat Crescuta Foarte crescuta
1 2 3 4 5
2. Când ati obtinut o erectie în urma stimulãrii sexuale, cât de des a fost aceasta suficient de puternicã pentru a putea penetra partenera? Nu am avut contact sexual Aproape niciodata/ Niciodata De câteva ori
(în mai putin de jumatate din cazuri)
Uneori
(aproape în jumatate din cazuri)
De cele mai multe ori
(în mai mult de jumãtate din cazuri)
Aproape în totdeauna/
in totdeaun
0 1 2 3 4 5
3. In timpul contactului sexual, cât de des ati reusit sã mentineti erectia dupã penetrarea partenerei? Nu am avut contact sexual Aproape niciodata/ Niciodata De câteva ori
(în mai putin de jumatate din cazuri)
Uneori
(aproape în jumatate din cazuri)
De cele mai multe ori
(în mai mult de jumatate din cazuri)
Aproape în totdeauna/
in totdeauna
  0 1 2 3 4 5
4. In timpul contactului sexual, cât de greu v-a fost sã mentineti erectia pentru a finaliza contactul sexual? Nu am avut contact sexual Aproape niciodata/ Niciodata De câteva ori
(în mai putin de jumatate din cazuri)
Uneori
(aproape în jumatate din cazuri)
De cele mai multe ori
(în mai mult de jumatate din cazuri)
Aproape în totdeauna/
in totdeauna
0 1 2 3 4 5
5. Când ati avut contacte sexuale, cât de des au fost acestea satisfãcãtoare pentru Dvoastrã Nu am avut contact sexual Aproape niciodata/ Niciodata De câteva ori
(în mai putin de jumatate din cazuri)
Uneori
(aproape în jumatate din cazuri)
De cele mai multe ori
(în mai mult de jumatate din cazuri)
Aproape în totdeauna/
in totdeauna
0 1 2 3 4 5

1st International Consultation on Erectile Dysfunction
Paris, July 1999