Ce este litiaza renala?
Litiaza renala se caracterizeaza prin prezenta calculilor la nivelul rinichilor sau a intregului aparat urinar. Calculii renali sunt constituiti in general din acid uric si fosfat de calciu. Rinichii filtreaza produsele reziduale din sange si le pun laolalta cu urina pe care ei o produc. Atuncii cand reziduurile nu se dizolva complet in urina se produc cristale si pietre. O piatra se formeaza in rinichi atunci cand exista un dezechilibru intre anumiti compusi ai urinei – substante chimice cum ar fi calciu , oxalati si fosfati – care stimuleaza cristalizarea si altele care o inhiba.
Calculii renali (numiti in mod obisnuit „pietre la rinichi”), sunt rezultatul cristalizarii sarurilor prezente in urina. Se pot forma in rinichi, in uretera (canalul ce leaga rinichiul de vezica urinara), in vezica sau in ureter (canalul ce leaga vezica de meatul urinar).
In 90% din cazuri, calculii au marimea unui fir de nisip, fiind eliminati cu usurinta de catre sistemul urinar si nu antreneaza de regula niciun simptom. Totusi, daca sunt mai mari, de exemplu de marimea unui bob de mazare sau a unei mingi, calculii provoaca dureri intense (colica nefretica).